Neaplikovatelné Neaplikovatelné
Zodpovědná spotřeba – jak to, co jíme, ovlivňuje udržitelný rozvoj
Dotace: Zodpovědná spotřeba – jak to, co jíme, ovlivňuje udržitelný rozvoj
Realizátor: Glopolis
Výše prostředků na projekt ze ZRS ČR pro rok 2014: 450 000 Kč
16/2013/09
(IDENTIFIKAČNÍ ČÍSLO)
450 000 Kč
(CELKOVÝ PŘEDPOKLÁDANÝ ROZPOČET)
2013
(DOBA REALIZACE)
Hlavním záměrem projektu bylo zvýšit povědomí cílových skupin, především studentů, o rozvojových, environmentálních a sociálních dopadech našich stravovacích navýků a důležitosti zodpovědné spotřeby. Studenti a široká veřejnost měla být proto zapojena do interaktivních praktických aktivit, které je měly motivovat ke kritičtějšímu přístupu k nakupování. Studenti byly zapojeni do debaty skrze jejich účast v soutěži uměleckých děl "Umění v jídle, jídlo v umění", která se stala i centrálním výstupem projektu. Dalším výstupem projektu byl filmový festival Země na talíři - Alimenterre, který přilákal 426 návštěvníků. Neplánovanou inovací projektu bylo vytvoření newsletteru MaPPP (Mapa Prevence Plýtvání Potravinami), který získal 336 odběratelů za první půl rok svého vydávání. V rámci zvyšování povědomí o propojenosti našich spotřebních zvyků s rozvojovou problematikou byly uspořádány přednášky na českých školách všech úrovních. Zábavnější formu osvěty pak představovala kniha receptů, do které přispěli známí kuchaři Hanka Zemanová, Martin Škoda nebo Eva Fraňková, která zároveň seznamovala čtenáře s globálními souvislostmi receptů.

Záměrem projektu Pražského institutu pro globální politiku Glopolis s názvem Zodpovědná spotřeba, je zvyšování povědomí o rozvojových, environmentálních a sociálních (lidsko-právních) dopadech našich stravovacích návyků a důležitosti zodpovědné spotřeby a znalosti dopadů spotřebitelského chování na lidi v rozvojových zemích a na životní prostředí. Hlavním cílem je zapojit studenty a širokou veřejnost do interaktivních a praktických aktivit, které budou inspirovat ke kritičtějšímu přístupu při nakupování. Projekt si dále klade za cíl i nabídnout konkrétní nápady o možnostech změn a řešení negativních dopadů neudržitelné spotřeby.