Stabilizace a rozvoj obživy v reakci na klimatické změny, Jižní provincie, Zambie
Dotace: Stabilizace a rozvoj obživy v reakci na klimatické změny, Jižní provincie, Zambie
Doba realizace: 2020 - 2023
Realizátor: CARE Česká republika, o.s.
Rozpočet pro rok 2020: 3 379 662 Kč
Rozpočet pro rok 2021: 6 958 916 Kč
Rozpočet pro rok 2022: 6 000 000 Kč
Rozpočet pro rok 2023: 3 000 000 Kč
Doba realizace: 2020 - 2023
Realizátor: CARE Česká republika, o.s.
Rozpočet pro rok 2020: 3 379 662 Kč
Rozpočet pro rok 2021: 6 958 916 Kč
Rozpočet pro rok 2022: 6 000 000 Kč
Rozpočet pro rok 2023: 3 000 000 Kč
ZM-2020-076-DO-31130
(IDENTIFIKAČNÍ ČÍSLO)
(IDENTIFIKAČNÍ ČÍSLO)
19 338 578 Kč
(CELKOVÝ PŘEDPOKLÁDANÝ ROZPOČET)
(CELKOVÝ PŘEDPOKLÁDANÝ ROZPOČET)
2020–2023
(DOBA REALIZACE)
(DOBA REALIZACE)
Tento projekt odpoví na zmíněné výzvy komplexní intervencí, která zahrne všechny příčiny nedostačeného přístupu ke zdrojům obživy v Jižní provincii v Zambii. Projekt cílí na 3 750 zranitelných domácností (22 500 jednotlivců) a bude realizován v lokalitě Kalomo, jednom ze třinácti okresů provincie, kde mezi hlavní plodiny patří kukuřice, slunečnice, podzemnice olejná, sladké brambory, fazole, sójové boby, pšenice, ovoce a zelenina. V okrese je zároveň významný chov dobytka. I přes svůj zemědělský potenciál čelí sektor zemědělství v okrese řadě překážek a výzev, mezi které patří dopady změny klimatu, degradace životního prostředí, slabá koordinace dodávek služeb a podvýživa. Plánovaná aktivita zajistí pro komunity v pěti cílových obvodech okresu Kalomo alternativní a navzájem se doplňující zemědělské postupy odpovídající adekvátně změnám podnebí, které budou udržitelné a cílovým komunitám pomůžou zvýšit jejich odolnost vůči klimatickým a ekonomickým šokům a zajistí jim potravinovou bezpečnosti. Projekt podpoří diversifikaci zemědělské produkce a rozvoj venkovských oblastí prostřednictvím zvyšování odolnosti drobných zemědělců a zranitelných komunit se zaměřením na zmírňování dopadů sucha a podporou diversifikovaných, odolných a udržitelných živobytí a také prostřednictvím zlepšeného managementu komunitních lesů, chráněných území a obecních pastvin. Projektová strategie zahrnuje podporu zemědělské produkce, lepší přístup k dlouhodobým předpovědím počasí, osvěto o klimatické změně, ochraně lesů a zdrojů vody, zlepšený management výroby dřevěného uhlí, chovu dobytka a správy pastvin a vodních zdrojů.
Chudoba a podvýživa komunit závislých na zemědělství je často způsobená nerovnostní: mezi muži a ženami, mezi lidmi s přístupem ke zdrojům a lidmi bez přístupu. Mnoho zemědělců zápasí s vypěstováním nebo koupí dostatečného množství výživného jídla z důvodu degradované půdu, nedostatku vody, nedostatku pestré nabídky potravin na trhu nebo z důvodů svých nízkých příjmů. Často nemají zajištěný stabilní přístup k půdě ať už ve formě pronájmu nebo vlastnictví, chybí jim přístup k finančním a poradenským službám, předpovědi počasí, mají nedostatečné možnosti skladování úrody a mají jen omezený přístup na trh. Zemědělské postupy při pěstování plodiny a chovu dobytka bývají dlouhodobě neudržitelné. Nicméně drobní zemědělci mají potenciál sehrát významnou roli v zajištění udržitelné produkci potravin s vysokou výživovou hodnotou nejen pro svou vlastní potřebu ale i pro místní, regionální a celostátní trhy.
Chudoba a podvýživa komunit závislých na zemědělství je často způsobená nerovnostní: mezi muži a ženami, mezi lidmi s přístupem ke zdrojům a lidmi bez přístupu. Mnoho zemědělců zápasí s vypěstováním nebo koupí dostatečného množství výživného jídla z důvodu degradované půdu, nedostatku vody, nedostatku pestré nabídky potravin na trhu nebo z důvodů svých nízkých příjmů. Často nemají zajištěný stabilní přístup k půdě ať už ve formě pronájmu nebo vlastnictví, chybí jim přístup k finančním a poradenským službám, předpovědi počasí, mají nedostatečné možnosti skladování úrody a mají jen omezený přístup na trh. Zemědělské postupy při pěstování plodiny a chovu dobytka bývají dlouhodobě neudržitelné. Nicméně drobní zemědělci mají potenciál sehrát významnou roli v zajištění udržitelné produkci potravin s vysokou výživovou hodnotou nejen pro svou vlastní potřebu ale i pro místní, regionální a celostátní trhy.