Neaplikovatelné
Podpora výroby sýrů v oblasti Pešter/Sandžak
Veřejná zakázka: Podpora výroby sýrů v oblasti Pešter/Sandžak
Doba realizace: 2011-2014
Realizátor: Pacovské strojírny trading (a další výběrová řízení se připravují)
Rozpočet pro rok 2013: 4 480 240 Kč
CzDA-RS-2011-12-32161
(IDENTIFIKAČNÍ ČÍSLO)
12 000 000 Kč
(CELKOVÝ PŘEDPOKLÁDANÝ ROZPOČET)
2011 - 2014
(DOBA REALIZACE)
Sandžak představuje multietnický region na jihozápadě Srbska sousedící na severozápadě s Bosnou a Hercegovinou, na západě s Černou Horou a na jihovýchodě s Kosovem. Jedná se o oblast charakterizovanou vysokou nezaměstnaností a s ní související migrací venkovského obyvatelstva do měst. Počet obyvatel největšího města regionu Nového Pazaru stoupl jen od roku 2002 o 45 %. Nedostatek ekonomických příležitostí na venkově je dán jeho agrární povahou zaměřenou na chov dobytka (krávy, ovce). Převážná většina regionu se nachází v oblasti tzv. Peštarské vrchoviny, která poskytuje ekologicky kvalitní prostředí s potenciálem pro „bio“ zemědělskou produkci či agroturistiku, avšak nedostatečnou infrastrukturou pro jejich naplnění. Ekonomický potenciál poskytuje také výroba zemědělských produktů s přidanou hodnotou jako je pršut, jehněčí maso, hovězí klobásky sudžuk a hlavně sjenický bílý sýr, oblíbený i v ostatních zemích bývalé Jugoslávie. Většina farmářů představuje drobné zemědělce vlastnící méně než 10 kusů dobytka. Stejně tak producenti potravin představují spíše malovýrobce, mající problém dostát narůstajícím hygienickým a tržním požadavkům. Vzhledem k omezeným skladovacím možnostem není možné uchovávat přebytky zemědělské produkce, což platí jak pro farmáře dodávající mléko komerčním mlékárnám či malým výrobcům, tak i pro samotné výrobce lokálních potravin. Rozvojová intervence ČR reagovala na uvedené problémy projektem zacíleným na posílení konkurenceschopnosti lokálních producentů sýra a jejich schopnosti dostát hygienickým a tržním požadavkům.

Cílovou skupinu projektu představovali také drobní farmáři poskytující mléko pro výrobu sýra. Ve spolupráci s místní komunitou, farmáři, výrobci sýra, představiteli municipalit, veterinární správy a zástupci Ministerstva zemědělství byly definovány aktivity klíčové pro rozvoj ekonomického potenciálu regionu: dodávka chladících tanků na mléko pro drobné farmáře, školení farmářů a výrobců sýra v oblasti hygienických předpisů, HACCP apod., vytvoření sdružení hájícího zájmy zemědělců a výrobců, vybudování a vybavení akreditované laboratoře pro testování mléka a mléčných výrobků, vybavení balících a skladovacích prostor, zajištění ochranné známky pro tzv. Sjenický bílý sýr a konečně marketingové aktivity upevňující místo tohoto regionálního (ale i mimo region známého) produktu na trzích v Srbsku i sousedních zemích. V roce 2011 byly lokálním zemědělcům dodány chladící tanky na mléko.

V dalším roce bylo vybaveno nově vybudované zemědělské centrum s vybavením pro lokální laboratoř na testování mléka. Na projektu se podílí i jedna z agencií OSN (UNOPS), která provádí výstavbu zemědělského centra s laboratoří a balírnou a zajišťuje pro ČRA i monitoring a koordinaci aktivit. Do projektu je zapojen i USAID, který poskytne svoji expertýzu v oblasti marketingu a value chain analysis.