Podpora výroby a spotřeby výživných potravin prostřednictvím integrovaného multisektorového přístupu v okrese Mongu, Kaoma a Mumbwa, Zambie
Realizátor: Charita Česká republika
Rozpočet ZRS za rok 2020: 4 000 000,- Kč
Rozpočet ZRS na rok 2021: 4 000 000,- Kč
Rozpočet ZRS na rok 2022(indikativní): 4 000 000,- Kč
Rozpočet ZRS za rok 2020: 4 000 000,- Kč
Rozpočet ZRS na rok 2021: 4 000 000,- Kč
Rozpočet ZRS na rok 2022(indikativní): 4 000 000,- Kč
DP-2020-080-DO-31161
(IDENTIFIKAČNÍ ČÍSLO)
(IDENTIFIKAČNÍ ČÍSLO)
25 846 543,50,- Kč
(CELKOVÝ PŘEDPOKLÁDANÝ ROZPOČET)
(CELKOVÝ PŘEDPOKLÁDANÝ ROZPOČET)
2020-2022
(DOBA REALIZACE)
(DOBA REALIZACE)
Projekt s názvem Podpora produkce a spotřeby výživných potravin prostřednictvím integrovaného multisektorového přístupu v okresech Mongu, Kaoma a Mumbwa, Zambie se zaměřuje na zlepšení rozmanitosti stravovacích návyků v komunitách, praktikách výživy kojenců a malých dětí, zvýšení produkce plodin, přístupu a spotřeby výživných potravin drobných zemědělců.
Ve spolupráci s pracovníky Ministerstva zemědělství v Zambii, odborníky na výživu a representanty vybraných škol (učitelé školního zdraví a výživy) z řad Ministerstva školství, se projekt zaměří na kampaně zaměřené na výživu na úrovni škol a komunit. Výživové kluby a školní modelové zahrady budou vytvořeny jako platformy pro zvyšování povědomí a předávání dovedností pro učitele a studenty. Akční skupiny pro bezpečné mateřství (SMAG) budou vzdělávat těhotné a kojící matky, a dospívající dívky v cílových komunitách, v oblasti výživy. Příjemci navíc zdokonalí své znalosti o vodních, zdravotních, energetických a hygienických službách. Dalším cílem programu je zvýšit příspěvek soukromého sektoru k národním nutričním prioritám a rozšířit základní znalosti potřebné ke zlepšení výživy a zapojení soukromého sektoru prostřednictvím podpory Good Food Logo, který zahájil Zambia Bureau of Standards. Nedílnou součástí projektu bude zavedení snazšího přístupu na trhy, finanční a agregační služby pro drobné zemědělce, podpora diverzifikace plodin a management po sklizni. Všechny projektové aktivity budou realizovány v úzké spolupráci se Světovým potravinovým programem a příslušnými ministerstvy.
Ve spolupráci s pracovníky Ministerstva zemědělství v Zambii, odborníky na výživu a representanty vybraných škol (učitelé školního zdraví a výživy) z řad Ministerstva školství, se projekt zaměří na kampaně zaměřené na výživu na úrovni škol a komunit. Výživové kluby a školní modelové zahrady budou vytvořeny jako platformy pro zvyšování povědomí a předávání dovedností pro učitele a studenty. Akční skupiny pro bezpečné mateřství (SMAG) budou vzdělávat těhotné a kojící matky, a dospívající dívky v cílových komunitách, v oblasti výživy. Příjemci navíc zdokonalí své znalosti o vodních, zdravotních, energetických a hygienických službách. Dalším cílem programu je zvýšit příspěvek soukromého sektoru k národním nutričním prioritám a rozšířit základní znalosti potřebné ke zlepšení výživy a zapojení soukromého sektoru prostřednictvím podpory Good Food Logo, který zahájil Zambia Bureau of Standards. Nedílnou součástí projektu bude zavedení snazšího přístupu na trhy, finanční a agregační služby pro drobné zemědělce, podpora diverzifikace plodin a management po sklizni. Všechny projektové aktivity budou realizovány v úzké spolupráci se Světovým potravinovým programem a příslušnými ministerstvy.