Realizátor: Mendelova univerzita v Brně
Rozpočet ZRS pro rok rok 2020: 4 000 000 Kč
Rozpočet ZRS pro rok rok 2021: 11 000 000 Kč
Rozpočet ZRS pro rok rok 2022: 11 000 000 Kč
Rozpočet ZRS pro rok rok 2023: 4 000 000 Kč
(IDENTIFIKAČNÍ ČÍSLO)
(CELKOVÝ PŘEDPOKLÁDANÝ ROZPOČET)
(DOBA REALIZACE)
Okres Arba Minch Zuria se podílí na 10-15% celkové etiopské produkce ovoce (zejména manga, banánů, citronů a papáji), jeho potenciál je však stále mnohonásobně vyšší. Hlavním cílem projektu je zlepšení místního systému produkce, zpracování a komercializace ovoce. Očekávaným výsledkem je zlepšení výživy a zdraví místních obyvatel díky zvýšení podílu ovoce v jejich jídelníčku, kvalitnější ovocná produkce s vyššími výnosy pro místní farmáře, zlepšení obchodních příležitostí a dostupnost ovocných produktů v průběhu celého roku. Projekt je v souladu s cíli udržitelného rozvoje OSN, přispěje zejména k cílům 2 (Konec hladu), 13 (Klimatická opatření) a 15 (Život na souši).
Pro zajištění záměrů projektu je třeba zvýšit diverzitu druhů pěstovaného ovoce, rozšířit využívání udržitelných zemědělských praktik při produkci, zavést vhodnější metody skladování a zpracování sklizených produktů a zvýšit konkurenceschopnost producentů a zpracovatelů. Těchto výstupů bude dosaženo skrze dílčí aktivity jako např. zakládání ovocných školek a matečných sadů, výběr vhodných druhů k diverzifikaci produkce, implementace kvalitnějšího genetického materiálu či školení místních pěstitelů o správných sadařských a ovocnářských praktikách a vhodném zacházení se sklizenými produkty, aby se snížily vysoké posklizňové ztráty.
Dále bude provedena analýza trhu se záměrem vybrat vhodné ovocné produkty a podpořit v jejich výrobě místní subjekty. Součástí je také dodávka drobné techniky pro efektivní práci v sadech a pomoc producentům i zpracovatelům ovoce ohledně tvorby business plánů, obchodních a marketingových strategií, certifikace, managementu a monitoringu udržitelnosti. Pro širokou vrstvu místních obyvatel proběhne osvětová kampaň týkající se důležitosti správných stravovacích návyků a složení jídelníčku s důrazem na ovoce a ovocné produkty.