V rámci Programu B2B ČRA podpořila projekt vybudování laboratoře pro kontrolu kvality kávy ve východní Ugandě

Vláda Ugandy má rozvojovou strategii dosáhnout do roku 2030 objemu 20 milionů 60kilogramových pytlů kávy jako jednu z možností, jak zvýšit příjmy obyvatelstva a zajistit zvýšení jejich životního standardu. Kvalita má obrovský vliv na zvýšení příjmů pro malé farmáře. Například v sezóně 2022/23 mohl farmář v kvalitním dodavatelském řetězci vydělat 4,73 dolaru za kilogram exportované kávy, ale v komerčním řetězci pouze 2,78 dolaru.

„Náš projekt zahrnuje vytvoření špičkové laboratoře v upraveném přepravním kontejneru pro našeho ugandského producenta a dodavatele kávy The Coffee Gardens Limited (TCG) v Ugandě, poskytnutí školení zaměstnancům TCG a více než stovce farmářů a pracovníkům v kávovém průmyslu, aby se zlepšily jejich znalosti o kvalitě kávy. Plánované aktivity zahrnují nákup a úpravu kontejneru, pořízení vybavení, jeho transport a instalaci, a následné školení personálu a farmářů v průběhu letošního roku,“ říká jednatel společnosti Father’s coffee roastery Petr Kvasnička. Projekt je reakcí na situaci v Ugandě, kde většina exportované kávy je nízké kvality a nevystopovatelná, což omezuje příjmy farmářů.

Zřízením této laboratoře projekt přispěje k zvýšení kvality kávy ve východní Ugandě a pozitivně ovlivní snahu ostatních producentů zlepšit její kvalitu. Zvýšením průměrné ceny za kilogram exportované kávy se zlepší životní úrovně farmářů a jejich rodin. Navíc zlepšená kvalita kávy by měla zvýšit zájem o ugandskou kávu na mezinárodních trzích, což povede k vyšší stabilitě příjmů pro regionální farmáře a posílení místní ekonomiky.

V letošním roce patří mezi podcíle projektu kromě vytvoření špičkové laboratoře pro kontrolu kvality (včetně pražičky, mlýnku na kávu, přístroje pro stanovení aktivity vody atd.) v upraveném přepravním kontejneru také poskytnutí praktického výcviku pro zaměstnance TCG ve fungování laboratoře, analýze kvality a preferencích evropských zákazníků. Školení zaměstnanců TCG bude zahrnovat komplexní přehled o procesech pražení, mletí a cuppingu (testování kávy ochutnávkou), a to jak teoreticky, tak prakticky. Dále se uskuteční školení analýzy kvality kávy pro více než 100 farmářů a spolupracovníků v kávovém průmyslu, aby se zlepšily jejich znalosti o kvalitě kávy.

Father’s Coffee Roastery s. r. o. se specializuje na pražení kávy a její dodávky především velkoobchodním odběratelům, jako jsou kavárny. „V současné době spolupracujeme s více než 300 aktivními velkoobchodními zákazníky. Zatímco maloobchodní prodej tvoří zhruba 15 % našeho celkového obratu, významnou složkou naší činnosti je také export, který představuje 10 % obratu velkoobchodu, s hlavním zaměřením na trhy Evropské unie. V loňském roce jsme zpracovali 54 tun zelené kávy importovaných z různých zemí, jako jsou Brazílie, Etiopie, Kolumbie, Honduras či Keňa. Letos je to již 58 tun s cílem dosáhnout 70 tun do konce roku,“ přibližuje aktivity společnosti Father’s Coffee Roastery Petr Kvasnička.

Pražírna této české firmy se tak neustále snaží rozšiřovat svoji působnost a zvyšovat kvalitu nabízených služeb. Kromě hlavního zaměření na pražení kávy, jsou klíčovou součástí její nabídky také konzultační služby a školení v oblasti přípravy kávy, které poskytují jejich zákazníkům. Aktivně se také zapojuje do budování vztahů s klienty prostřednictvím pravidelné účasti na festivalech a veletrzích, jak v České republice, tak i v zahraničí.

Fotoalbum