Vláda Ugandy má rozvojovou strategii dosáhnout do roku 2030 objemu 20 milionů 60kilogramových pytlů kávy jako jednu z možností, jak zvýšit příjmy obyvatelstva a zajistit zvýšení jejich životního standardu. Kvalita má obrovský vliv na zvýšení příjmů pro malé farmáře. Například v sezóně 2022/23 mohl farmář v kvalitním dodavatelském řetězci vydělat 4,73 dolaru za kilogram exportované kávy, ale v komerčním řetězci pouze 2,78 dolaru.
„Náš projekt zahrnuje vytvoření špičkové laboratoře v upraveném přepravním kontejneru pro našeho ugandského producenta a dodavatele kávy The Coffee Gardens Limited (TCG) v Ugandě, poskytnutí školení zaměstnancům TCG a více než stovce farmářů a pracovníkům v kávovém průmyslu, aby se zlepšily jejich znalosti o kvalitě kávy. Plánované aktivity zahrnují nákup a úpravu kontejneru, pořízení vybavení, jeho transport a instalaci, a následné školení personálu a farmářů v průběhu letošního roku,“ říká jednatel společnosti Father’s coffee roastery Petr Kvasnička. Projekt je reakcí na situaci v Ugandě, kde většina exportované kávy je nízké kvality a nevystopovatelná, což omezuje příjmy farmářů.
Zřízením této laboratoře projekt přispěje k zvýšení kvality kávy ve východní Ugandě a pozitivně ovlivní snahu ostatních producentů zlepšit její kvalitu. Zvýšením průměrné ceny za kilogram exportované kávy se zlepší životní úrovně farmářů a jejich rodin. Navíc zlepšená kvalita kávy by měla zvýšit zájem o ugandskou kávu na mezinárodních trzích, což povede k vyšší stabilitě příjmů pro regionální farmáře a posílení místní ekonomiky.
V letošním roce patří mezi podcíle projektu kromě vytvoření špičkové laboratoře pro kontrolu kvality (včetně pražičky, mlýnku na kávu, přístroje pro stanovení aktivity vody atd.) v upraveném přepravním kontejneru také poskytnutí praktického výcviku pro zaměstnance TCG ve fungování laboratoře, analýze kvality a preferencích evropských zákazníků. Školení zaměstnanců TCG bude zahrnovat komplexní přehled o procesech pražení, mletí a cuppingu (testování kávy ochutnávkou), a to jak teoreticky, tak prakticky. Dále se uskuteční školení analýzy kvality kávy pro více než 100 farmářů a spolupracovníků v kávovém průmyslu, aby se zlepšily jejich znalosti o kvalitě kávy.
Father’s Coffee Roastery s. r. o. se specializuje na pražení kávy a její dodávky především velkoobchodním odběratelům, jako jsou kavárny. „V současné době spolupracujeme s více než 300 aktivními velkoobchodními zákazníky. Zatímco maloobchodní prodej tvoří zhruba 15 % našeho celkového obratu, významnou složkou naší činnosti je také export, který představuje 10 % obratu velkoobchodu, s hlavním zaměřením na trhy Evropské unie. V loňském roce jsme zpracovali 54 tun zelené kávy importovaných z různých zemí, jako jsou Brazílie, Etiopie, Kolumbie, Honduras či Keňa. Letos je to již 58 tun s cílem dosáhnout 70 tun do konce roku,“ přibližuje aktivity společnosti Father’s Coffee Roastery Petr Kvasnička.
Pražírna této české firmy se tak neustále snaží rozšiřovat svoji působnost a zvyšovat kvalitu nabízených služeb. Kromě hlavního zaměření na pražení kávy, jsou klíčovou součástí její nabídky také konzultační služby a školení v oblasti přípravy kávy, které poskytují jejich zákazníkům. Aktivně se také zapojuje do budování vztahů s klienty prostřednictvím pravidelné účasti na festivalech a veletrzích, jak v České republice, tak i v zahraničí.