Udržitelná výroba tradičního Livanského sýru se díky české pomoci slibně rozvíjí
Zástupce ředitele ČRA Hynek Ciboch a manažer projektů na západním Balkáně Štěpán Šantrůček podnikají v těchto dnech monitorovací misi v Bosně a Hercegovině. Zdejší drobní producenti tradičního domácího Livanského sýru s tradicí starou stovky let se potýkají s celou řadou výzev. Proces výroby sýra od podojení krávy k finálnímu produktu není z hygienického hlediska bezpečný. Drobní farmáři nejsou registrovanými výrobci sýra a jejich produkty nemohou konkurovat velkovýrobě. Přesto jsou to právě tito výrobci, kteří jako jediní udržují tradici domácí výroby dle původní receptury. Díky české rozvojové spolupráci mohou tuto výrobu dále vylepšovat.
Rozvojová spolupráce ČR se zaměřuje na udržitelnou produkci a zavedení hygienických standardů a jednotných postupů výroby sýra pro sdružení výrobců Cincar. V roce 2016 bylo místnímu družstvu dodáno drobné vybavení a poskytnuto školení zaměřené na zdravotně nezávadnou produkci sýra. Do konce letošního roku se příjemci zúčastní studijní cesty na Slovensko, kde se blíže seznámí s procesem výroby sýra dle evropských standardů.
V následujících letech dojde ve spolupráci s UNDP k výstavbě a dodatečnému vybavení sýráren pro individuální výrobce. Česká strana zajistí rekonstrukci a vybavení budovy ve městě Livno, která poslouží jako centrální zrací sklad, laboratoř se základním vybavením pro analýzu kvality sýra a prodejna. Dále bude pokračovat série školení o řádném procesu výroby sýra. Dostatečný odbyt bude zajištěn prostřednictvím nově zaměstnaného manažera, který bude mít v družstvu na starosti komerční prodej výsledných produktů.
Kromě terénní práce a rozhovorů s farmáři podepsali zástupci ČRA a municipality Livno Memorandum o spolupráci. Municipalita Livno poskytne prostory pro centrální zrací sklad a finanční prostředky na výstavbu jednotlivých sýráren. Předseda sdružení Cincar Jozo Baković rovněž podepsal smlouvy s jednotlivými členy družstva o poskytnutí dodaného vybavení. Smlouvy zavazují farmáře řádně využívat vybavení dodané ČRA, aktivně se účastnit školení a všech součástí projektu a odvádět část své produkce ke společnému prodeji.
„Česká republika nám velmi pomáhá. Doporučení a znalost českých expertů umožní, abychom sýry vyráběli řádně a legálně. Páteří našeho sdružení pak bude manažer, který zajistí odbyt našeho sýra na trhu," řekl u příležitosti podpisu memoranda pan Jozo Baković, předseda sdružení výrobců Cincar. Zástupce ředitele ČRA Hynek Ciboch pak dodal: „Jestliže se nám v příštích letech podaří dosáhnout společného cíle, doufám, že do deseti let si budeme moci koupit livanské sýry s označením Cincar i v obchodech v České republice.“
Rozvojová spolupráce ČR se zaměřuje na udržitelnou produkci a zavedení hygienických standardů a jednotných postupů výroby sýra pro sdružení výrobců Cincar. V roce 2016 bylo místnímu družstvu dodáno drobné vybavení a poskytnuto školení zaměřené na zdravotně nezávadnou produkci sýra. Do konce letošního roku se příjemci zúčastní studijní cesty na Slovensko, kde se blíže seznámí s procesem výroby sýra dle evropských standardů.
V následujících letech dojde ve spolupráci s UNDP k výstavbě a dodatečnému vybavení sýráren pro individuální výrobce. Česká strana zajistí rekonstrukci a vybavení budovy ve městě Livno, která poslouží jako centrální zrací sklad, laboratoř se základním vybavením pro analýzu kvality sýra a prodejna. Dále bude pokračovat série školení o řádném procesu výroby sýra. Dostatečný odbyt bude zajištěn prostřednictvím nově zaměstnaného manažera, který bude mít v družstvu na starosti komerční prodej výsledných produktů.
Kromě terénní práce a rozhovorů s farmáři podepsali zástupci ČRA a municipality Livno Memorandum o spolupráci. Municipalita Livno poskytne prostory pro centrální zrací sklad a finanční prostředky na výstavbu jednotlivých sýráren. Předseda sdružení Cincar Jozo Baković rovněž podepsal smlouvy s jednotlivými členy družstva o poskytnutí dodaného vybavení. Smlouvy zavazují farmáře řádně využívat vybavení dodané ČRA, aktivně se účastnit školení a všech součástí projektu a odvádět část své produkce ke společnému prodeji.
„Česká republika nám velmi pomáhá. Doporučení a znalost českých expertů umožní, abychom sýry vyráběli řádně a legálně. Páteří našeho sdružení pak bude manažer, který zajistí odbyt našeho sýra na trhu," řekl u příležitosti podpisu memoranda pan Jozo Baković, předseda sdružení výrobců Cincar. Zástupce ředitele ČRA Hynek Ciboch pak dodal: „Jestliže se nám v příštích letech podaří dosáhnout společného cíle, doufám, že do deseti let si budeme moci koupit livanské sýry s označením Cincar i v obchodech v České republice.“