Srbští zemědělci se seznamují s prostředím českých farem
V březnu roku 2012 se Srbsko dočkalo statusu kandidátské země na vstup do Evropské unie. Před samotným přístupem však tuto balkánskou zemi ještě čekají reformy, které se nevyhnou ani oblasti zemědělství. Požadavkům EU se tak bude muset přizpůsobit i agrární region Sandžak v jihozápadním Srbsku. Místní výroba tradičních sýrů sice představuje pro trh jistou atraktivitu regionální speciality, nicméně ke splnění norem EU, bude třeba přijmout některá nutná opatření jak v samotné produkci surovin, tak i ve výrobě mléčných výrobků. Inspiraci pro zavedení potřebných změn do výrobních procesů nabídly odborné přenášky a exkurze realizované během dvou pětidenních studijních cest do ČR v březnu a první polovině tohoto dubna. Cesty se uskutečnily v rámci projektu realizovaném společně s USAID prostřednictvím programu "US Emerging donors challenge fund" a s místním partnerem – Regionální rozvojovou agenturou SEDA ("Sandžak Regional Development Agency"). Další aktivity budou pokračovat v Srbsku, kam budou vyslání čeští experti, aby poskytli doporučení v oblasti primární produkce přímo v terénu, zatímco USAID se zaměří na budování značky sýru a související marketingové aktivity. Tento projekt je součástí širší intervence ČRA v regionu ("Podpora výroby sýrů v oblasti Pešter/Sandžaku, 2011-2014"), jejímž záměrem je podpora konkurenceschopnosti lokálních producentů sýrů.

Studijní cesta poskytla vybrané skupině sandžackých producentů mléka a sýru možnost vytvořit si tak představu o vývoji mléčného průmyslu z prostředí země, která před několika lety prošla transformačními změnami. Studijní cesty se zúčastniliklíčoví “stakeholders” z regionu, kteří byli vybráni ve spolupráci s místním partnerem – Regionální rozvojovou agenturou SEDA ("Sandžak Regional Development Agency"). Jednalo se o farmáře orientující se na tržní produkci mléka a mléčných produktů, příjemce chladících tanků na mléko (obdržených dříve v rámci projektu) i zástupce malých mlékárenských provozů, zástupce lokálního sdružení farmářů, které vzniklo dříve v rámci projektu, i experty z regionálního centra "Agricultural Extension Service""Ministry of Agriculture, Forestry and Water Management" a to zejména za účelem zajištění šíření a adaptace nově získaných vědomostí v domácím prostředí. Účastníci školení získali náhled na mlékárenství, chovatelskou praxi a výživu mléčného skotu v ČR, hygienu v prvovýrobě, systém HACCP ("Hazard Analyses & Critical Control Points"), kontrolu kravského mléka v laboratorních podmínkách, použití mlékárenských kultur či možnosti využití prodejních automatů na mléko a strojů na balení sýrů. Odborný výklad podali přední čeští experti, kteří během tematických přednášek také odpovídali na dotazy týkající se zejména změn českého mlékárenského průmyslu v souvislosti se vstupem do EU.

Převážná část studijní cesty následně zahrnovala praktické ukázky nejrůznějších provozů v okolí Prahy a zejména na Moravě v oblasti Vyškova a Valašského Meziříčí. Během pobytu si tak srbští zemědělci prohlédli nejen mlékárenské provozy, ale také řadu drobných podniků zaměřujících se jak na zpracování mléka, tak i na výrobu mléčných výrobků – sýrů, másla, tvarohu či kysaných výrobků. Navštívené farmy představily chov koz, skotu (Jersey, Holstein, Český červenostrakatý skot a Aberdeen Angus) i ovcí (Lacaune, Suffolk a Východofrízské plemeno). V programu nechyběla ani ukázka ekologického zemědělství, robotického systému dojení, kruhové dojírny či dojení do potrubí.

Značný zájem vzbudila návštěva inseminační stanice, což naznačuje, že právě oblast genetiky skotu si bude v Srbsku žádat ještě značný rozvoj. Studijní cesta byla zakončena přednáškou spoluzakladatelky moravského sdružení usilující o zlepšení postavení řemeslníků a drobných či středních zemědělců v regionu Moravských Karpat spojeného s podporou odbytu jejich výrobků. Prezentovaná spolupráce českých zemědělců tak byla ukázkovým příkladem možného směřování nově vznikajícího družstva producentů mléčných výrobků v Sandžaku.

Celý pobyt srbské skupiny byl zakončen slovy ocenění zástupce regionální agentury SEDA, Šefkija Haliloviće, který poděkoval za možnost seznámit se s vyspělým zemědělstvím v prostředí obdobných klimatických podmínek, jež je významnou inspirací pro posílení konkurenceschopnosti vlastních regionálních mléčných výrobků. Navíc lze očekávat, že nově navázané kontakty jak na odborné, tak na komerční bázi se mohou i v budoucnu nadále podílet na rozvoji produkce mléčných výrobků v jižním Srbsku.