S podporou ČRA pomůže česká firma BRAINCHAIN kambodžským farmářům s exportem zpracovaných kešu ořechů a sušeného manga

Česká společnost BRAINCHAIN na projektu spolupracuje s místní partnerskou firmou Kokopon, což je etablovaný start-up, který má zkušenosti s prodejem farmářských produktů na kambodžském trhu a orientuje se v problematice zpracování plodin a exportu. BRAINCHAIN s.r.o. je český start-up působící v oblasti IT poradenství s kontakty na odběratele sušených plodů v ČR/EU. Obě firmy navázaly partnerství v roce 2020 za účelem podpory a budování kapacity malých kambodžských farmářů a malých zpracovatelských center ve venkovských oblastech.

„Jedním z cílů projektu je poskytnout farmářům fair-trade ceny za jejich produkci a nabídnout jim osobní i profesní růst. Ve fázi realizace projektu budeme pracovat s identifikovanými pěstiteli a zpracovatelskými centry na produkci zadaných objednávek a budování jejich kapacit. Na tyto prvotní obchodní styky podpořené projektem bude navázáno prodejem v roce 2025 s plánovaným trojnásobným růstem oproti předchozímu roku, který předjímá i navýšení kapacity produkce. Cíle naší společnosti se tedy shodují se snahou kambodžské vlády podpořit expanzi a modernizaci drobného zemědělství a průmyslového odvětví zpracování potravin skrze investice do venkovské infrastruktury,“ říká odpovědný řešitel projektu ze společnosti BRAINCHAIN Vladimír Nodžák.

Skrze realizované aktivity projekt přispěje k rozvoji celého hodnotového řetězce prodeje sušených plodin od odběru od drobných farmářů až po dodání produktů na trh. V roce 2024 je v plánu pracovat se 46 předem vybranými mango a kešu farmami, se kterými si projektový tým vyzkoušel spolupráci při vykupování plodin v loňském roce. „Cílem je nabídnout farmářům férové výkupní ceny, které jsou zároveň konkurenceschopné na EU trhu. Díky zmapování regionální produkce má náš projektový tým komplexní přehled nejen o typu obou plodin (manga i kešu), které farmáři pěstují; o jejich zemědělských technologiích pěstování; o vývoji trhu a cen v regionu; o pravidelných i nepravidelných odběratelích či o míře potravinového odpadu, ke kterému ročně dochází. Nákup plodin v roce 2024 tak zajistí nejen zisky zmíněným drobným pěstitelům a podpoří tím je a jejich rodiny, ale zamezí i případnému plýtvání potravin, ke kterému může dojít v případě, že pěstitelé nenajdou pro své plodiny kupce,“ přibližuje aktivity projektu Vladimír Nodžák.

Projekt má za cíl po vzájemné dohodě přispívat k férovému výkupu manga a kešu od farmářů, kteří jsou v sezónách náchylní na změny na trhu. Dále pak bude projekt ve fázi realizace generovat ekonomický přínos pro dvě komunitní zpracovatelská centra Kasekor Collective Food Processing Centre Thpong a Chey Sambo Cashew Nut Processing Handicraft Kampong Svay. Zároveň obecně přispívá k rozvoji zpracovatelského průmyslu v Kambodži a to podporou rovné zaměstnanosti kvalifikované pracovní síly v centrech a rozvoji rurální infrastruktury.

Mango i kešu běžně vykupují thajské a vietnamské společnosti, které je zpracovávají mimo Kambodžu, čím dochází k zásadním únikům potenciálních místních zisků. To platí zejména v případě kešu, jehož produkce se ročně v Kambodži zpracují pouhá 3%. Vietnam je regionálním centrem zpracování kešu a Thajsko zase manga (obě plodiny se zpracovávají v daných zemích). V obou zemích je zpracovatelský průmysl na vysoké úrovni a tím tlačí ceny dolů a představuje tak silnou konkurenci, která má zásadní vliv na konkurenceschopnost kambodžského zpracovatelského průmyslu.

Pro podporu farmářů a zpracovatelských center projektový tým vyčlenil jak značnou časovou dotaci, tak i finanční prostředky, aby mohl především Kasekor Collective Food Processing Centre asistovat v přechodu k plnému provozu pod vedením zaměstnanců z řad drobných farmářů. Ti se účastnili školení v rámci 3letého projektu IAGRO (DČCE-HRS financováno ČRA), kde se vyškolili nejen v technických dovednostech zpracování plodin sušením, ale i ve finančním a operačním vedení centra včetně vedení účetnictví a daňových povinnostech. Během projektu společnosti BRAINCHAIN a Kokopon dále školily farmáře v IT gramotnosti a mobilním marketingu na základní i pokročilé úrovni a poskytly konzultace ve vedení drobné podnikatelské činnosti pro zapojené zemědělské kooperativy.

„V rámci projektu plánujeme spolupracovat s vybranými centry, kde se budeme ještě více soustředit na budování jejich konkurenceschopnosti a udržitelnosti. Obě centra zpracovávají místní plodiny lokálně, přidaná hodnota z tohoto úkonu zůstává tedy v regionu a přispívá nejen k zaměstnanosti, ale i ke zkvalitnění infrastruktury venkova,“ dodává Vladimír Nodžák. Odběr plodin zajišťuje zisky místním farmářům, zatímco provoz centra vyžaduje kvalifikovanou pracovní sílu, kterou si centrum vyškolí a která má později širší uplatnění na trhu práce. Dochází zde i ke snížení emisí z dovozu plodin do zahraničí (Vietnam, Thajsko) díky zpracování v přímé blízkosti farem.

Fotoalbum