ČRA podporuje v Bosně a Hercegovině projekt zaměřený na odpovědnou zemědělskou výrobu a zdravotně nezávadné potraviny
Za jeden z největších problémů zemědělství v Bosně a Hercegovině je označována nízká konkurenceschopnost zemědělských produktů. Ta je dána zejména přetrvávajícími překážkami pro export a nízkou mírou dodržování standardů bezpečnosti potravin. Česká rozvojová agentura zde proto podporuje dvoustranný projekt, jehož cílem je posílení role kompetentních orgánů v oblasti kontroly bezpečnosti potravin. Projekt je v souladu s Cílem udržitelného rozvoje č. 16, neboť se zaměřuje na podporu efektivních a transparentních institucí na více úrovních.

V Bosně a Hercegovině je jedním z hlavních problémů zemědělské a potravinářské výroby kvalita a bezpečnost potravin. V této oblasti chybí či jsou zcela nedostatečné mechanismy zajištující jejich kontrolu. Důsledkem toho mohou být vyráběné potraviny rizikové zejména pro zdraví lidí. Nekontrolované užití pesticidů a hnojiv má také negativní vliv na životní prostředí, zejména na povrchové a podzemní vody a také půdu. Potraviny navíc nesplňují podmínky pro dovoz potravin do zemí EU, a tudíž nejsou na těchto trzích konkurenceschopné.

Projekt s názvem Zvyšování bezpečnosti potravin v Bosně a Hercegovině realizovaný v letech 2017 – 2020 vychází ze současných priorit partnerských organizací a je plně v souladu s doporučeními Evropské komise v oblasti bezpečnosti potravin. Zároveň projekt navazuje na předešlé projekty ČRA realizované zde v sektoru zemědělství a rozvoje venkova.

Nutnost vytvoření plánu kontroly potravinářských přídatných látek, pesticidů či salmonel

 „Je zřejmé, že vyšší bezpečnost potravin bude mít pozitivní dopad jak na snížení výskytu nemocí vyvolaných závadnými potravinami, tak na zlepšení životního prostředí snížením zatížení půdy agrochemií. Pokud bude navíc Bosna a Hercegovina vyrábět bezpečné potraviny, bude je moci následně vyvážet do zemí EU. Náš projekt proto nastavuje vhodné postupy a systémy ve třech oblastech kontrol: pesticidů a hnojiv, salmonel a potravinářských přídatných látek,“ říká Jan Rosmus ze Státního veterinárního ústavu, který je společně s Ústředním kontrolním a zkušebním ústavem zemědělství realizátorem projektu.

První část projektu se tak zaměřila na vytvoření systému kontroly pesticidů a hnojiv a systém integrované produkce. Na konci projektu budou bosenské laboratoře schopné detekovat residua hnojiv a pesticidů a bude vytvořen plně funkční registr přípravků na ochranu rostlin a hnojiv. Klíčovým partnerem na úrovni státu je Úřad Bosny a Hercegoviny pro ochranu zdraví rostlin.

Druhá část projektu se zaměřila na kontrolu salmonel. Součástí aktivit je jak plánování, tak zavedení úředního vzorkování. V rámci této části projektu bude provedený audit pracovišť úřední kontroly a legislativy a vytvořený plán systému odběru úředních vzorků. Bude také vyškoleno minimálně 10 inspektorů v oblasti plánování a úředních odběrů vzorků a nejméně 20 pracovníků deseti subjektů z řad producentů a zpracovatelů. Hlavním partnerem zde je Veterinární správa BaH.

Třetí část projektu se zaměřuje na kontrolu přídatných látek v potravinách. Problematika přídatných látek není v celé BiH harmonizována s EU, přestože v září 2017 byly vydány relevantní předpisy a nařízení. Hlavním partnerem v této části projektu je Agentura pro bezpečnost potravin Bosny a Hercegoviny.

„Přímou cílovou skupinou projektu jsou pracovníci administrativy s kompetencemi v oblasti bezpečnosti potravin. Jedná se o instituce a administrativu na státní i entitní úrovni, které budou těžit zejména z nově zavedených systémů kontrol a nových metod vedoucích ke zvýšení bezpečnosti potravin. Dalšími přímými příjemci jsou samotní zemědělci, kteří získají možnost rozšířit své znalosti prostřednictvím školení a získat certifikaci v integrované zemědělské produkci,“ říká Sara Miličič, která má v České rozvojové agentuře projekty v Bosně a Hercegovině na starosti.

Za konečné příjemce projektu pak lze považovat všechny obyvatele Bosny a Hercegoviny, kteří budou mít ze zvýšení bezpečnosti potravin dlouhodobý užitek díky zlepšení zdravotního stavu i životního prostředí. Z projektu budou ale profitovat i konzumenti dalších zemí, do nichž budou potraviny z Bosny a Hercegoviny exportovány. Díky projektu splní více druhů potravin v BaH podmínky bezpečnosti a budou způsobilé pro vývoz do zemí EU. Zejména pak do tradičního místa odbytu pro bosenskou produkci Chorvatska, do něhož má po jeho vstupu do EU v roce 2013 Bosna a Hercegovina vývoz omezený zejména nesplněním evropských norem.

Fotogalerie