ČRA podpořila v rámci Programu B2B školící centrum českých technologií v Ghaně

Hlavním cílem projektu je organizace školicích programů a workshopů pro místní podnikatele a studenty, zaměřených na specifika českých technologií a jejich aplikace v afrických podmínkách a dovoz a instalaci demonstračních technologií pro tyto potřeby. „Aktivity projektu budou zahrnovat praktické aplikace pro výrobu rostlinných olejů, krmiv pro hospodářská zvířata, efektivní metody zachytávání a skladování vody a moderní zemědělské postupy, jako je pěstování sóji. Hlavním cílem je umožnit místním podnikatelům, farmářům a studentům získat technické dovednosti a znalosti potřebné pro integraci do globálního tržního řetězce, což přispěje k udržitelnému rozvoji Ghany a podpoří dlouhodobé obchodní vztahy,“ říká odpovědný řešitel projektu Martin Habart ze společnosti SEDA Africa Group.

Podcíle pro letošní rok zahrnují vytvoření analýzy a školení postupů na zpracování všech olejnatých surovin pěstovaných v Ghaně na strojích malých kapacit. Výstupem bude databáze výnosnosti místních odrůd a podrobný manuál na výrobu oleje a krmiva pro zvířata z dostupných surovin (sója, sezam, kokos, palma, atd.) Další významnou aktivitou bude představení a školení místních farmářů v konceptu aquaponického chovu ryb společně s pěstováním zeleniny. Tato metoda spojuje chov ryb s pěstováním rostlin ve vodním prostředí, které je efektivní a šetrné k životnímu prostředí (nevyčerpává zemědělskou půdu, recykluje vodu, umožňuje zřízení lokálních chovů).

Důležitým tématem bude i udržitelné zpracování potravin. Konkrétně půjde o školení v moderních technikách lisování oleje z olejnatých semen za studena, ve výrobě krmiva pro hospodářská zvířata a o konzervaci ovoce s cílem dosáhnout vyšší kvality produktů a lepšího využití lokálních zdrojů. „Významným tématem je v Africe také efektivní využití vodních zdrojů, proto uspořádáme školení v oblasti sběru a skladování vody, moderních zavlažovacích metod, včetně opatření pro maximální využití srážkové vody,“ dodává Martin Habart. Ohledně zvýšení výnosů olejnatých semen se česká společnost zaměří na implementaci moderních agronomických a pěstitelských postupů s cílem zvýšit výnosy sóji ze současných 1,3 tuny na hektar na 2,2 tuny, což je obvyklý výnos v Evropě. To zahrnuje školení farmářů v oblasti selekce semen, osevních postupů, správného hnojení a sklizně.

„Z pozorování jsme odhalili velké nedostatky v know-how ghanských farmářů, a to včetně velkopěstitelů. Nedostatky způsobující nízký výnos jsou především v přípravě půdy, způsobu setí a nedostatku mechanizace. Workshopy budou zaměřené na celý řetězec od setí sóji až po její zpracování na olej a krmivo. Na tvorbě metodiky školení se podílí také paní doktorka Olga Leuner z Fakulty tropického zemědělství České zemědělské univerzity v Praze a zapojujeme ghanské studenty, kteří momentálně studují v České republice, aby při se při návratu do Ghany mohli zapojit do praktických projektů a uplatnili, co se tu učí,“ vysvětluje Martin Habart. Součástí projektu je také vytváření kompletních vzdělávacích balíčků, včetně textových, obrázkových a video manuálů, které umožní efektivní distribuci znalostí i mimo fyzická školení. Tímto způsobem bude vytvořena online platforma, jež poskytne snadný přístup ke vzdělávacím materiálům zaměstnavatelům, farmářům i studentům. Databáze natočených školení a workshopů se stane základem pro propagaci českých technologií a know-how, a bude sloužit jako komunikační kanál pro rozvoj celého školícího centra a případných návazných projektů.

Chystané centrum bude vybaveno plně funkčními technologiemi, což umožní demonstrace výrobních procesů, jako je výroba oleje a nápojů, principy čištění vody, hydroponie a audiovizuální školení a prezentace. Na centrum v hlavním městě Ghany naváže řada pilotních projektů, kde budou k vidění větší technologické celky v praxi (ovocný lihovar, čistička vody v Kade, ukázková plantáž sóji s mechanizací procesu, atd.). Centrum díky představení technologií, které mohou místní podniky využít ke zlepšení svých výrobních procesů, zvýší konkurenceschopnost a zapojení místních firem. Demonstrace výrobních procesů a technologií může navíc inspirovat místní podnikatele k převzetí nových metod a technik, které povedou k efektivnější a kvalitnější produkci.

„Naše ukázky a školení mohou představit nové standardy v oblasti kvality, bezpečnosti a udržitelnosti, které mohou být implementovány v místních podnicích. Zaměření bude praktické: fermentace potravin, zemědělské postupy, lisování oleje či metody čištění vody. Technologie jako hydroponie, aquaponie a čištění vody mohou navíc přispět k udržitelnému rozvoji v Ghaně tím, že nabízejí řešení pro zemědělství a správu vodních zdrojů. Projekt tak podpoří udržitelné podnikání a ekologické inovace, což je klíčové pro dlouhodobý rozvoj,“ přibližuje rozvojový dopad projektu Martin Habart. V rámci letošního roku by mělo dojít k proškolení minimálně 200 účastníků v rámci školicích programů. Workshopy mají maximální kapacitu 6 lidí, jsou pořádány jako celodenní s rozdělením na teoretickou a praktickou část.

Dlouhodobými cíli projektu jsou tak nejen stabilní zvýšení produkce zemědělských výrobků v Ghaně prostřednictvím aplikace moderních technologií a postupů, ale i podpora udržitelného rozvoje a zvýšení soběstačnosti místních komunit skrze výuku a aplikaci inovativních zemědělských metod. Významné je i posílení ekonomické nezávislosti regionu a zlepšení životní úrovně místních obyvatel prostřednictvím zvýšení kvality a hodnoty produkovaných potravin.

Fotoalbum