Blíží se 7. ročník festivalu Země na talíři
21. září se od 18.00 uskuteční v pražském Biu Oko projekce prvního snímku z letošního programu festivalu Země na talíři s názvem Sustainable: Potraviny v jiném světle. Festival pořádaný nezávislým analytickým centrem Glopolis a podpořený z prostředků České rozvojové agentury a Ministerstva zahraničních věcí ČR se uskuteční kromě Prahy také v Olomouci a Ostravě.
Letos napříč celým programem festivalu pokládají jeho organizátoři otázku: Sázíme jako jedinci i jako společnost na iluze nebo iluze dokonce sami vysazujeme?
„Světová populace roste, zdrojů nepřibývá. Dnes, více než kdy předtím, potřebujeme systém výroby a spotřeby potravin, který zajistí dostatek jídla pro sedm a půl miliard lidí nyní, ale zachová i zdroje pro následující generace. Dlouhodobá funkčnost současného zemědělství je však iluzí - iluzí nekonečné sklizně,“ říká Linda Gandalovičová, koordinátorka projektu Země na talíři.
Rozhraní reality a iluze budou moci návštěvníci festivalu společně hledat v příbězích šesti filmů uvedených v české premiéře. Půjde o příběhy o ekologickém zemědělství, o záborech půdy, o důsledcích nadměrného rybolovu a využívání chemikálií při produkci potravin, ale i o tom, jaká pozitiva by mělo zařazení hmyzu do našeho jídelníčku! Chybět nebude tradičně bohatý doprovodný program plný debat, dobrého jídla a zajímavých hostů. Program festivalu najdete na jeho stránkách zde.
Letos napříč celým programem festivalu pokládají jeho organizátoři otázku: Sázíme jako jedinci i jako společnost na iluze nebo iluze dokonce sami vysazujeme?
„Světová populace roste, zdrojů nepřibývá. Dnes, více než kdy předtím, potřebujeme systém výroby a spotřeby potravin, který zajistí dostatek jídla pro sedm a půl miliard lidí nyní, ale zachová i zdroje pro následující generace. Dlouhodobá funkčnost současného zemědělství je však iluzí - iluzí nekonečné sklizně,“ říká Linda Gandalovičová, koordinátorka projektu Země na talíři.
Rozhraní reality a iluze budou moci návštěvníci festivalu společně hledat v příbězích šesti filmů uvedených v české premiéře. Půjde o příběhy o ekologickém zemědělství, o záborech půdy, o důsledcích nadměrného rybolovu a využívání chemikálií při produkci potravin, ale i o tom, jaká pozitiva by mělo zařazení hmyzu do našeho jídelníčku! Chybět nebude tradičně bohatý doprovodný program plný debat, dobrého jídla a zajímavých hostů. Program festivalu najdete na jeho stránkách zde.